Telefon: (32) 726 49 49     Adres e-mail: gabinet@alfadent.net
Deutsch (DE-CH-AT)French (Fr)Nederlands - nl-NLPolish (Poland)English (United Kingdom)

Alfadent - Twój Przyjazny Gabinet Stomatologiczny w Gliwicach

Twój Przyjazny Gabinet Stomatologiczny w Gliwicach

Hulpmiddelen

Artikel 6.17, leden 1, letter d., en 2, Wet IB 2001 (zie 80.1)
Bij de medische hulpmiddelen gaat het vooral om medische artikelen, zoals een koortsthermometer, een precisieweegschaal (dus niet een gewone weegschaal), een cardiofoon en een bloeddrukmeter, en om middelen die een in 14.5.5 bedoelde zieke of invalide persoon in staat stellen tot het verrichten van een normale lichaamsfunctie waartoe hij of zij zonder dat middel niet in staat zou zijn, dus middelen die normale (elementaire) lichaamsfuncties overnemen of versterken. Brillen, contactlenzen en overige hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen zijn echter uitdrukkelijk uitgezonderd van aftrek. Het gaat dus alleen nog om horen, lopen, spreken e.d. Meestal zal uw zorgverzekeraar hulpmiddelen al dan niet gratis aan u in gebruik geven. Valt het hulpmiddel onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dan moet u zich tot uw gemeente wenden. Het kan echter ook zijn dat u het bewuste hulpmiddel liever zelf aanschaft. U hebt dan recht op aftrek, tenzij u puur op grond van persoonlijke voorkeur tot de aanschaf besluit. De aftrek betreft niet alleen de aanschafkosten, maar ook de kosten van onderhoud, reparatie en verzekering e.d. Denk ook aan de kosten van het huren van verpleegartikelen.

Voorbeelden van hulpmiddelen die tot aftrek kunnen leiden, zijn: een hoorapparaat (en de batterijtjes); een zgn. cardiofoon; een kunstgebit; een kroon, brug e.d. (nr. 08/00004, ECLI:NL:GHAMS:2010:BL1887); steunzolen; een rolstoel; kunstledematen; breukbanden en speciale korsetten; elastieken kousen en (de extra kosten voor) orthopedisch schoeisel; een blindengeleidehond (en de kosten van voeding enz.; ook is aftrek verleend voor een hulphond die een slechthorend echtpaar waarschuwde voor de telefoon- en deurbel); een tekstverwerker voor een spastisch kind dat niet kan schrijven; een luchtreinigingstoestel voor een kind dat allergisch is voor stof; een elektromotor voor het verstellen van een bed of stoel voor een reuma- of ms-patiënt (om uit bed of stoel te kunnen opstaan of van houding te kunnen veranderen). Voor een invalide kan een scootmobiel een hulpmiddel zijn.

Aftrek van de kosten van een pruik of haarstukje is mogelijk als de aanschaf plaatsvindt op medisch advies, als is gebleken dat de betrokkene psychisch onder de haaruitval of kaalheid lijdt. Aftrek voor een pruik is ook toegestaan in een geval waarin door het dragen van de pruik aangezichtspijn (door de warmte) verminderde.

De aanschafkosten van relatief dure hulpmiddelen die meerdere jaren worden gebruikt, kunnen niet ineens worden afgetrokken, maar moeten door middel van afschrijving worden toegerekend aan de levensduur, tenzij de marktwaarde door aanpassingen nihil of zeer gering is (HR 12-11-2010, nr. 10/00500, ECLI:NL:GHAMS:2010:BO3629).

Van aftrek uitgesloten hulpmiddelen
De volgende hulpmiddelen zijn van aftrek uitgesloten:
brillen, contactlenzen en overige hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen en ooglaserbehandelingen;
rollators, looprekken, loophulpen met drie of vier poten, elleboogkrukken, gipssteunen, okselkrukken en onderarmschaalkrukken.
De rollators, looprekken enz. vallen sinds 1 januari 2013 buiten het basispakket van de Zvw. Uitgaven voor deze hulpmiddelen zijn gelijktijdig uitgesloten van aftrek als specifieke zorgkosten.

Let op: Met ingang van 2014 is geen aftrek meer mogelijk voor de kosten van scootmobielen en rolstoelen. Voor deze hulpmiddelen is, onder voorwaarden, een gemeentelijke voorziening in het kader van de Wet maatschapplijke ondersteuning mogelijk. De afschrijvingskosten van hulpmiddelen die u al vóór 2014 hebt betaald, blijven ook in 2014 en latere jaren in aanmerking komen voor aftrek.
 
Więcej w tej kategorii: « Polityka prywatności

Leczenie w Alfadent

Promocje

  • 6 wizyta gratis!
    Po 5 wizytach w naszym gabinecie, w którym skorzystają Państwo z naszych usług, jest możliwość skorzystania z bezpłatnej 6 wizyty!Kwota za usługi podczas 6 wizyty nie może przekroczyć 99 zł.

Aktualności

  • Do Alfadent dołączył dr Karol Skutela
    Do Alfadent dołączył dr Karol Skutela Jakość i zadowolenie to podstawa, dlatego aby spełnić Państwa wysokie oczekiwania dbamy o jak najlepszy dobór personelu. Serdecznie witamy dr Karola Skutelę.